پلو مخلوط مشهدی اصیل | طرز تهیه آسان و گام به گام

پلو مخلوط مشهدی

پلو مخلوط مشهدی، یک غذای اصیل و بی نظیر ایرانیه که با ترکیب مرغ، هویج، زرشک و ادویه های خاص، طعمی شیرین و ملس و عطری دل انگیز داره. اگه دنبال یه پلوی مجلسی و متفاوت هستید که سفره تون رو رنگین کنه و مهموناتون رو حسابی به وجد بیاره، این دستور پخت دقیقاً همون چیزیه که نیاز دارید. با این راهنمای کامل و گام به گام، حتی اگه اولین بارتونه که می خواید پلو مخلوط مشهدی درست کنید، یه شاهکار واقعی خلق می کنید که طعمش تا مدت ها زیر زبونتون می مونه.

پلو مخلوط مشهدی اصیل | طرز تهیه آسان و گام به گام

اینجا می خوایم هرچی فوت و فن و نکته ریز و درشت هست که پلو مخلوط مشهدی شما رو از یه غذای معمولی به یه تجربه فوق العاده تبدیل کنه، رو باهم مرور کنیم. پس آماده باشید که یه سفر هیجان انگیز به دنیای طعم های مشهد رو شروع کنیم و یه پلوی مخلوطی بپزیم که همه ازتون رسپیشو بخوان!

پلو مخلوط مشهدی: یک غذای اصیل و بهشتی

تصور کنید! یه دیس پر از پلوی رنگارنگ، با عطر زعفران و هل که کل خونه رو پر کرده. این دقیقاً همون حسیه که پلو مخلوط مشهدی به آدم میده. این غذا فقط یه پلو نیست؛ یه بخش بزرگی از فرهنگ غذایی مشهده که از گذشته های دور تا الان سر سفره های ایرانی جا خوش کرده. ترکیب برنج قد کشیده، مرغ لطیف، هویج شیرین، زرشک ملس و یه عالمه ادویه خوش عطر، این غذا رو به یه انتخاب عالی برای مهمونی ها و حتی یه شام جمعه شب خاص تبدیل می کنه.

شاید فکر کنید درست کردنش سخته، ولی من بهتون قول می دم با این دستور پخت، راحت تر از اون چیزیه که فکر می کنید. فقط کافیه یه کم حوصله به خرج بدید و قدم به قدم با من جلو بیاید. آخرش از نتیجه کارتون کیف می کنید!

  • زمان آماده سازی: حدود ۶۰ دقیقه
  • زمان پخت: حدود ۶۰-۷۰ دقیقه
  • درجه سختی: متوسط (اما با این راهنما برای مبتدی ها هم راحته)
  • مناسب برای: ۴-۶ نفر

مواد لازم برای تهیه پلو مخلوط مشهدی (با مرغ)

اولین قدم برای یه آشپزی موفق، آماده کردن مواد اولیه خوب و باکیفیته. اصلاً نگران نباشید، مواد لازمش خیلی هم پیچیده نیست و راحت پیدا میشه. فقط حواستون باشه که زعفرونتون اصل باشه، چون واقعاً روح این پلو به زعفرونه!

نام ماده مقدار دقیق نکات
برنج ایرانی دانه بلند ۴ پیمانه هرچی برنجتون باکیفیت تر باشه، پلوی شما هم بهتر میشه.
سینه یا ران مرغ (بدون استخوان) ۴۰۰-۵۰۰ گرم میتونید ترکیبی از هر دو رو استفاده کنید.
پیاز متوسط ۲ عدد برای پیاز داغ طلایی و خوش عطر.
سیر ۳-۴ حبه عطر سیر معرکه است!
هویج متوسط ۳-۴ عدد رنده یا خلالی، بستگی به سلیقه شما داره.
زرشک پلویی ۴ قاشق غذاخوری حتماً تازه و براق باشه.
خلال پسته ۲ قاشق غذاخوری (اختیاری) هم برای طعم، هم برای رنگ و لعاب.
زعفران دم کرده غلیظ به مقدار کافی (حدود ۴-۵ قاشق غذاخوری) از بهترین زعفرونتون استفاده کنید، ارزششو داره!
روغن مایع و کره به مقدار لازم ترکیب کره و روغن برای طعم بهتر.
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه به مقدار لازم اندازه اینا سلیقه ایه، ولی کم و زیاد نکنید.
پودر دارچین ۱ قاشق چای خوری عطرش فوق العاده است.
پودر هل سبز ۱/۲ قاشق چای خوری این دیگه فوت کوزه گریشه! عطرشو دست کم نگیرید.
پودر گل محمدی ۱/۲ قاشق چای خوری (اختیاری) برای عطر لطیف تر، عالیه.
شکر ۱-۲ قاشق چای خوری برای متعادل کردن طعم زرشک و هویج.
مواد ته دیگ (نان لواش یا سیب زمینی) به مقدار لازم ته دیگ دلخواه شما.

آماده سازی قدم به قدم پلو مخلوط مشهدی: از اول تا آخر!

حالا که مواد لازم رو آماده کردید، بریم سراغ بخش جذاب ماجرا: آشپزی! مرحله به مرحله جلو میریم که هیچ جای ابهامی نمونه و بهترین نتیجه رو بگیرید.

مرحله اول: برنج رو خیس کن!

برنج خوب، اساس یه پلوی عالیه. اول از همه، برنج رو چند بار به آرامی بشورید تا آبش شفاف بشه. مراقب باشید که دونه های برنج نشکنن. بعد برنج شسته شده رو با آب ولرم و نمک (حدود یک قاشق چای خوری برای هر پیمانه برنج) تو یه قابلمه یا کاسه بزرگ بریزید و حداقل ۱ تا ۲ ساعت بذارید خیس بخوره. اگه برنجتون کهنه است، حتی می تونید تا ۴-۵ ساعت هم خیسش کنید. این کار باعث میشه برنج موقع پخت، قشنگ قد بکشه و دون دون بشه.

مرحله دوم: مرغ رو خوش طعم کن!

سینه یا ران مرغ رو به صورت نگینی یا مکعبی کوچیک خرد کنید. یه قابلمه کوچیک رو پر از آب کنید و بذارید بجوشه. مرغ های خرد شده رو تو آب در حال جوش بریزید و بذارید ۵-۷ دقیقه بجوشه تا بوی زهمش بره و یه کم نیم پز بشه. بعد آبکش کنید و با آب سرد بشورید. این مرحله خیلی مهمه برای یه مرغ خوش عطر و بدون بوی زهم.

حالا تو یه تابه، یه کم روغن بریزید و مرغ های نیم پز رو با نمک، فلفل سیاه و زردچوبه تفت بدید تا رنگشون عوض بشه و یه کم طلایی بشن. مرغ رو زیاد سرخ نکنید که خشک نشه. بعد از تفت دادن، مرغ رو از تابه خارج کنید و فعلاً بذارید کنار.

مرحله سوم: پیاز و سیر رو تفت بده!

تو همون تابه ای که مرغ رو تفت دادید، اگه لازمه یه کم دیگه روغن یا کره بریزید. پیازها رو پوست بگیرید و نگینی ریز خرد کنید. پیازهای خرد شده رو تو تابه بریزید و با حرارت ملایم تفت بدید تا سبک و طلایی بشن. عجله نکنید، پیاز داغ خوب، کلی تو طعم غذا تاثیر داره.

وقتی پیازها طلایی شدن، سیرها رو پوست بگیرید و رنده کنید (یا له کنید) و به پیازها اضافه کنید. فقط ۳۰ ثانیه تا یک دقیقه تفت بدید تا عطر سیر بلند بشه، مراقب باشید سیر نسوزه چون تلخ میشه.

مرحله چهارم: هویج ها رو کاراملی کن!

هویج ها رو پوست بگیرید. می تونید رنده درشت کنید، یا به صورت خلالی یا نگینی ریز خردشون کنید. من خودم خلالی رو بیشتر دوست دارم، چون زیر دندون میاد و قشنگ تره. تو یه تابه جداگونه، یه کم کره بریزید و هویج های خرد شده رو توش تفت بدید. اگه دوست دارید طعم پلوی شما یه کم شیرین تر باشه (که معمولاً پلو مخلوط مشهدی همین طوره)، یه قاشق چای خوری شکر به هویج ها اضافه کنید و باهم تفت بدید تا هویج ها نرم بشن و یه رنگ کاراملی ملایم بگیرن.

مرحله پنجم: زرشک و خلال پسته رو آماده کن!

زرشک رو خوب بشورید و ۱۵ دقیقه تو آب خیس کنید، بعد آبکش کنید. خلال پسته رو هم اگه دوست دارید می تونید تو یه کم گلاب یا آب خیس کنید تا نرم تر بشه و عطر بهتری بگیره. تو یه تابه کوچیک، یه قاشق چای خوری کره بریزید و زرشک آبکش شده رو برای حدود ۱ دقیقه با حرارت خیلی ملایم تفت بدید. خیلی مهمه که زرشک نسوزه، چون اگه بسوزه تلخ میشه و کل طعم غذا رو خراب می کنه. برای اینکه براق تر بشه، می تونید نصف قاشق چای خوری شکر هم بهش اضافه کنید.

بعد خلال پسته رو به زرشک اضافه کنید و یه تفت خیلی کوتاه بدید. حالا نصف زعفران دم کرده غلیظ رو به مخلوط زرشک و پسته اضافه کنید و از روی حرارت بردارید. این مخلوط رنگی رنگی و خوش عطر، قراره پلوی شما رو حسابی خوشگل کنه.

مرحله ششم: مواد میانی رو ترکیب کن!

حالا وقتشه که همه این خوشمزه ها رو باهم قاطی کنیم! مرغ تفت داده شده رو به مخلوط پیاز و سیر داغ اضافه کنید. بعد هویج های کاراملی شده رو هم بهشون اضافه کنید. حالا نوبت زرشک، خلال پسته و زعفرون آماده شده است. همه این مواد رو آروم باهم مخلوط کنید تا یکدست بشن. تو این مرحله، پودر دارچین، پودر هل سبز و اگه دوست داشتید پودر گل محمدی رو هم اضافه کنید و یه هم کوچیک بزنید. وای که چه بویی بلند میشه! یه مقدار از این مواد رو برای تزیین نهایی کنار بذارید.

مرحله هفتم: برنج رو آبکش کن!

تو یه قابلمه بزرگ، آب رو به جوش بیارید و یه کم نمک بهش اضافه کنید. وقتی آب به جوش اومد، برنجی رو که از قبل خیس کرده بودید، آبش رو خالی کنید و برنج رو تو آب جوش بریزید. بذارید ۷ تا ۹ دقیقه بجوشه تا برنج نیم پز بشه. وقتی یه دونه برنج رو بین دو انگشت له می کنید، باید دورش نرم باشه و مغزش یه کم سفت. حواستون باشه که برنج بیش از حد نپزه و شفته نشه.

بعد برنج رو آبکش کنید. اگه دوست دارید پلوی شما رنگ زردی ملایمی داشته باشه، می تونید یه ذره زردچوبه تو آب برنج بریزید.

مرحله هشتم: دم کردن پلو؛ اوج هنر آشپزی!

این مرحله، نتیجه نهایی زحمت شماست. تو یه قابلمه نچسب که اندازه برنجتون باشه، یه کم روغن بریزید. برای ته دیگ، می تونید از نون لواش، برش های سیب زمینی یا حتی فقط روغن استفاده کنید. ته دیگ رو قشنگ بچینید.

حالا یه لایه نازک از برنج آبکش شده رو روی ته دیگ بریزید، بعد یه لایه از مواد میانی (مرغ و هویج و زرشک) رو روی برنج پخش کنید. این کار رو لایه به لایه ادامه بدید تا مواد و برنج تموم بشن. لایه آخر باید برنج باشه.

برای اینکه پلو خوب دم بکشه و عطرش پخش بشه، با ته کفگیر چند تا سوراخ توی برنج ایجاد کنید.

نصف لیوان آب و نصف لیوان روغن (و اگه دوست داشتید یه کم زعفران دم کرده) رو روی برنج بریزید. درب قابلمه رو با دمکنی بپوشونید و روی قابلمه بذارید. اول حرارت رو زیاد کنید تا بخار کنه (حدود ۵-۷ دقیقه)، بعد حرارت رو کم کنید و بذارید پلو حدود ۴۰ تا ۵۰ دقیقه با حرارت ملایم دم بکشه و حسابی جا بیفته.

مرحله نهم: سرو و تزیین؛ چشم نواز و خوشمزه!

بعد از اینکه پلو قشنگ دم کشید و عطرش خونه رو پر کرد، قابلمه رو از روی حرارت بردارید. ته دیگ رو جدا کنید (یا اگه از نون استفاده کردید، بذارید همین طور بمونه). پلو رو تو یه دیس بزرگ و زیبا بکشید. حالا وقتشه که با اون مواد میانی که کنار گذاشته بودید و یه کم زعفران دم کرده، روی پلو رو تزیین کنید. واقعاً صحنه ای دیدنیه!

پلو مخلوط مشهدی رو معمولاً با ماست و خیار، سالاد شیرازی یا انواع ترشی سرو می کنن. یه تجربه لذیذ و به یاد موندنی منتظر شما و عزیزانتونه. نوش جان!

نکات طلایی و فوت و فن های خوشمزه شدن پلو مخلوط مشهدی

هر غذای خوشمزه ای یه سری راز و فوت و فن داره که اون رو خاص می کنه. پلو مخلوط مشهدی هم از این قاعده مستثنی نیست. اینجا چند تا نکته طلایی رو بهتون می گم که پلوی شما رو حسابی حرفه ای و بی نظیر می کنه.

انتخاب برنج مناسب: ریشه همه خوبی ها!

همون طور که قبلاً گفتم، کیفیت برنج خیلی مهمه. برنج ایرانی دانه بلند (مثل هاشمی، طارم یا فجر) بهترین گزینه است. این برنج ها هم خوب قد می کشن و هم عطر بی نظیری دارن. اگه از برنج خارجی استفاده می کنید، حواستون به زمان خیساندن و آبکش کردن باشه، چون ممکنه نیاز به زمان کمتری داشته باشن و زودتر شفته بشن.

جادوی زعفران: عطر و رنگ بی نظیر

زعفران قلب این پلوعه! برای دم کردن زعفران، حتماً از آب جوش و یخ استفاده کنید. یعنی زعفران ساییده شده رو تو یه استکان بریزید، یه قالب یخ کوچیک بندازید روش و بعد یه کم آب جوش اضافه کنید. درب استکان رو بذارید و اجازه بدید نیم ساعت بمونه. این روش باعث میشه زعفران نهایت رنگ و عطرش رو آزاد کنه. زعفرون رو هم به مواد میانی اضافه کنید، هم برای روی پلو کنار بذارید.

ادویه های خاص مشهدی: راز عطر دل انگیز

علاوه بر نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین، پودر هل سبز و پودر گل محمدی واقعاً می تونن طعم پلو مخلوط مشهدی رو یه پله ببرن بالاتر. این ادویه ها رو به مقدار کم (همون طور که تو جدول مواد گفتم) به مواد میانی اضافه کنید. عطر این ادویه ها، یه حس و حال کاملاً سنتی و مشهدی به پلوی شما میده.

توازن طعم ها: شیرینی و ملس در کنار هم

پلو مخلوط مشهدی یه پلوی شیرین و ملسه. شکر رو با هویج ها تفت بدید و یه کم هم به زرشک اضافه کنید. این کار کمک می کنه طعم ها بالانس بشن و زرشک هم براق تر و خوش رنگ تر به نظر بیاد. اگه ذائقه تون شیرین پسندتره، می تونید مقدار شکر رو کمی بیشتر کنید.

نرم ماندن مرغ: خشک شدن ممنوع!

برای اینکه مرغتون خشک نشه، اولاً زیاد سرخ نکنید. همون نیم پز کردن اولیه و بعد تفت کوتاه با پیاز و ادویه کافیه. دوماً، وقتی مرغ رو با بقیه مواد مخلوط می کنید، دیگه زیاد تفت ندید. مرغ باید لطیف بمونه تا طعم بهتری داشته باشه.

ته دیگ: هرچی دوست داری!

ته دیگ پلو مخلوط مشهدی می تونه نون لواش باشه، سیب زمینی باشه یا حتی ته دیگ کاهو! هر کدوم رو که دوست دارید، انتخاب کنید و سعی کنید ته دیگتون طلایی و برشته بشه. یه ته دیگ طلایی، لذت خوردن پلو رو چند برابر می کنه.

برای ته دیگ سیب زمینی، برش های سیب زمینی رو تو یه کم نمک و زردچوبه و روغن آغشته کنید و کف قابلمه بچینید. این جوری هم خوش رنگ تر میشه و هم خوش طعم.

کنترل حرارت: برای یه دمپخت عالی

وقتی پلو رو برای دم کشیدن روی حرارت می ذارید، اولش حرارت رو زیاد کنید تا قابلمه و برنج گرم بشن و بخار کنن. بعدش حتماً حرارت رو کم کنید و اجازه بدید پلو با حرارت ملایم و آروم دم بکشه. این کار باعث میشه ته دیگ نسوزه و برنج هم حسابی مغز پخت بشه و عطر ادویه ها به خوردش بره.

مقدارها برای مهمونی: اگه مهمون زیاد داری

مقادیر مواد اولیه که اینجا گفتم برای ۴ تا ۶ نفره. اگه مهمون بیشتر دارید، می تونید به راحتی مقادیر رو دو برابر یا سه برابر کنید. فقط حواستون باشه که اندازه قابلمه رو هم بزرگ تر کنید تا برنج جا برای دم کشیدن داشته باشه.

تنوع در طعم: انواع پلو مخلوط مشهدی

پلو مخلوط مشهدی یه غذای خیلی منعطفه. یعنی می تونید با عوض کردن یه سری از موادش، طعم های جدیدی رو تجربه کنید. بیاید ببینیم چه جوری می تونیم باهاش بازی کنیم.

پلو مخلوط مشهدی با کوفته قلقلی: یه طعم نوستالژیک

اگه مرغ دوست ندارید یا دلتون یه طعم جدید می خواد، می تونید پلو مخلوط مشهدی رو با کوفته قلقلی درست کنید. خیلی هم خوشمزه میشه!

  1. آماده سازی کوفته: ۲۰۰-۳۰۰ گرم گوشت چرخ کرده رو با یه پیاز کوچیک رنده شده (که آبش رو گرفتید)، نمک، فلفل سیاه و یه کم زردچوبه خوب ورز بدید.
  2. فرم دادن و سرخ کردن: از مواد گوشتی، کوفته های کوچیک (اندازه فندق) درست کنید و تو یه تابه با روغن کم، سرخ کنید تا طلایی بشن.
  3. ترکیب: کوفته های سرخ شده رو به جای مرغ، به مواد میانی پلو اضافه کنید و بقیه مراحل رو طبق دستور پخت اصلی ادامه بدید.

این مدل پلو مخلوط، مخصوصاً برای بچه ها خیلی جذابه و حسابی دوستش دارن.

پلو مخلوط مشهدی با گوشت تکه ای: مجلسی و شیک

اگه دلتون یه پلوی مجلسی تر می خواد، پلو مخلوط مشهدی با گوشت تکه ای (گوشت گوسفندی یا گوساله) یه انتخاب عالیه. اینجا دیگه باید گوشت رو یه کم بیشتر بپزید.

  1. پخت گوشت: ۳۰۰-۴۰۰ گرم گوشت گوسفندی یا گوساله رو به صورت قیمه ای (مکعبی کوچیک) خرد کنید.
  2. تفت و پخت: تو یه قابلمه، پیاز رو نگینی خرد کنید و تفت بدید تا طلایی بشه. گوشت رو اضافه کنید و تفت بدید تا رنگش عوض بشه. بعد نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین رو اضافه کنید. یه کم آب جوش بریزید (در حدی که روی گوشت رو بگیره) و بذارید با حرارت ملایم ۲ تا ۳ ساعت بپزه تا گوشت کاملاً نرم بشه و آبش کم بشه.
  3. ترکیب: بعد از پخت گوشت، اون رو به مواد میانی پلو مخلوط اضافه کنید و بقیه مراحل رو مثل دستور اصلی پیش برید.

این مدل پلو، واقعاً یه غذای شاهانه است و مناسب مهمونی های خاصه.

پلو مخلوط مشهدی با سبزیجات دیگه: خلاقیت تو آشپزخونه

اصلاً دستتون تو انتخاب سبزیجات بازه! اگه دوست دارید، می تونید سبزیجات دیگه ای رو هم به پلو مخلوط مشهدی اضافه کنید تا طعم ها و رنگ های جدیدی رو تجربه کنید.

  • لوبیا سبز: حدود ۱ پیمانه لوبیا سبز خرد شده رو می تونید بخارپز کنید و بعد به مواد میانی اضافه کنید.
  • فلفل دلمه ای رنگی: نصف یک فلفل دلمه ای قرمز و نصف یک فلفل دلمه ای سبز رو نگینی خرد کنید و همراه پیاز تفت بدید. هم رنگش قشنگه و هم عطر خوبی میده.
  • قارچ و ذرت: اگه دوست دارید، می تونید یه پیمانه قارچ اسلایس شده رو تفت بدید و با نصف پیمانه ذرت پخته شده به مواد اضافه کنید.
  • آلو بخارا یا زردآلوی قیسی: برای یه طعم ترش و شیرین تر، چند تا آلو بخارای خیس خورده یا زردآلوی قیسی رو تو مرحله اضافه کردن زرشک، به مواد اضافه کنید.

این تنوع ها باعث میشه هر بار یه پلو مخلوط با طعم و ظاهر متفاوت داشته باشید و هیچ وقت ازش خسته نشید.

نتیجه گیری: امتحانش ضرر نداره!

پلو مخلوط مشهدی، فقط یه غذا نیست، یه بخش از خاطرات خوب و دورهمی های ایرانیه. با این دستور پخت کامل و فوت و فن هایی که بهتون گفتم، دیگه هیچ بهانه ای برای درست نکردن این غذای بی نظیر ندارید. واقعاً بهتون قول می دم که اگه این رسپی رو امتحان کنید، عاشقش میشید و میشه پای ثابت سفره های مهمونیتون.

حالا که همه مراحل رو یاد گرفتید و نکات کلیدی رو هم می دونید، وقتشه که آستین بالا بزنید و این پلوی خوش عطر و رنگارنگ رو بپزید. آشپزی کردن با عشق، طعم غذا رو صد برابر بهتر می کنه. پس با عشق آشپزی کنید و از هر لقمه اش لذت ببرید.

اگه این پلو رو درست کردید، حتماً نظراتتون رو با من درمیون بذارید و اگه فوت و فن دیگه ای هم بلدید که باعث خوشمزه تر شدن این پلو میشه، حتماً بگید تا همه باهم یاد بگیریم. نوش جان!

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پلو مخلوط مشهدی اصیل | طرز تهیه آسان و گام به گام" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پلو مخلوط مشهدی اصیل | طرز تهیه آسان و گام به گام"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه