صادرات جهانی محصولات انرژی از رشد افتاد

صادرات جهانی محصولات انرژی از رشد افتاد

صادرات بیشتر محصولات انرژی که به طور گسترده معامله می شوند همسو با کندی اقتصاد جهانی که از تعرفه های سنگین دولت ترامپ شوکه شده آهسته شده است.

به گزارش گولوپ  صادرات نفت خام بنزین دیزل و زغال سنگ حرارتی همگی در چهار ماه اول سال ۲۰۲۵ در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۴ کاهش یافت زیرا اقتصاد کشورهای واردکننده در واکنش به افزایش نااطمینانی تجاری کند شده است.

اما بخش های گاز طبیعی مایع (ال ان جی) و مواد شیمیایی رشد صادرات را از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون به ثبت رسانده اند. با این حال اگر آسیبی که تقاضا برای نفت زغال سنگ و سوخت را کاهش داده به بخش های نیروگاهی و تولیدی سرایت کند صادرات ال ان جی و مواد شیمیایی نیز به خطر خواهد افتاد. رویترز در گزارشی به بررسی اجمالی از وضعیت بازارهای عمده محصولات انرژی در سال ۲۰۲۵ تاکنون پرداخت.

کاهش صادرات نفت خام 

بر اساس داده های شرکت اطلاعات کالایی کپلر حجم صادرات جهانی نفت خام از ژانویه تا آوریل به ۴.۹۳ میلیارد بشکه رسید که ۱.۳ درصد کمتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۴ بود و عمدتا ناشی از کاهش ۹ درصدی واردات توسط چین بود که بزرگترین واردکننده و مصرف کننده نفت خام در جهان به شمار می رود.

سایر واردکنندگان بزرگ نفت خام که وارداتشان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهش داشته شامل آمریکا (منفی ۱۴ درصد) کره جنوبی (منفی سه درصد) ایتالیا (منفی ۱۲ درصد) و هلند (منفی یک درصد) هستند.

افزایش واردات به هند (یک درصد) ژاپن (پنج درصد) و تایوان (هفت درصد) تا حدودی جبران این کاهش بود. داده های کپلر نشان می دهد که واردات نفت خام به هند در بازه زمانی ژانویه تا آوریل همانند واردات به مالزی لیتوانی میانمار و عمان رکورددار بوده است. افزایش فروش در این بازارها نوید خوبی برای صادرکنندگان نفت خام است و رشد خرید نفت خام همه این اقتصادها احتمالا در سالهای آینده ادامه خواهد یافت. با این حال مشخص نیست که آیا این بازارهای رشد قادر به جبران کاهش مشاهده شده در شرق آسیا (چین ژاپن کره جنوبی و تایوان) خواهند بود یا خیر.

آسیای شرقی احتمالا مهمترین بلوک واردکننده برای بازار نفت خام در یک دهه گذشته یا این حدود بوده و از سال ۲۰۱۹ حدود ۴۰ درصد از کل واردات نفت خام را به خود اختصاص داده است. با این حال از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون شرق آسیا فقط ۳۷ درصد از کل صادرات نفت خام را خریداری کرده که کمترین سهم برای این منطقه در شش سال گذشته است. اگر کاهش سالانه اندک خرید نفت خام در چین ژاپن و کره جنوبی به طور خاص ادامه یابد ممکن است صادرکنندگان جهانی نفت خام به منظور جایگزینی حجم از دست رفته تقاضا در شرق آسیا نیاز به افزایش فروش به بازارهای نوظهور جدید داشته باشند.

سوخت ها و زغال سنگ 

صادرات بنزین از ژانویه تا آوریل پنج درصد نسبت به مدت مشابه مشابه سال قبل کاهش یافت زیرا نگرانی های اقتصادی و همچنین برقی شدن ناوگان خودروها باعث تقاضای کمتر شد.

داده های کپلر نشان می دهد که در میان ۱۰ واردکننده بزرگ بنزین فقط سنگاپور و پاکستان در سال ۲۰۲۵ نسبت به سال گذشته افزایش واردات داشته اند. همه بازارهای اصلی دیگر از جمله آمریکا مکزیک مالزی امارات عربی متحده و نیجریه کاهش تقاضا داشته اند.

بازار دیزل یا گازوئیل نیز در سال جاری کاهش یافته زیرا مسافت پیموده شده جهانی حمل و نقل از کاهش محموله کالا ضربه خورده است. در فاصله ژانویه تا آوریل کل صادرات گازوئیل نسبت به سال گذشته سه درصد کاهش یافت و به کمترین حجم برای مدت مذکور از سال ۲۰۲۲ رسید.

کاهش شدید واردات در فرانسه ترکیه مالزی و مکزیک به ثبت رسید که نشان دهنده دامنه وسیع رکود در مصرف بنزین است. کاهش بیشتر تولید و جابه جایی کالا باعث کاهش بیشتر واردات گازوئیل خواهد شد.

صادرات زغال سنگ حرارتی از ژانویه تا آوریل نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶.۷ درصد کاهش یافت زیرا تمام واردکنندگان اصلی سنتی از جمله چین هند ژاپن کره جنوبی و تایوان خریدشان را کاهش دادند. حجم واردات در ویتنام ترکیه و هلند که نقطه اصلی ورود کالاهای فله به سرزمین اصلی اروپا است و همچنین در بنگلادش و مراکش افزایش یافت.

به نظر می رسد آسیای جنوب شرقی و شمال آفریقا به دلیل نیاز به برق ارزانتر در این اقتصادها بازارهای رو به رشد صادرکنندگان زغال سنگ در کوتاه مدت باقی خواهند ماند. اما اگر چین و هند هر دو به کاهش وابستگی کلی واردات زغال سنگ ادامه دهند مجموع واردات محموله های زغال سنگ در سال های آینده رو به کاهش خواهد بود.

رشد گاز طبیعی مایع (ال ان جی) و شیمیایی

برخلاف روندهای مشاهده شده در بازارهای نفت خام سوخت های تصفیه شده و زغال سنگ حجم صادرات ال ان جی و مواد شیمیایی از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون در مسیر رشد بوده است. مجموع صادرات ال ان جی از ژانویه تا آوریل رکورد زد و به بیش از ۱۴۳ میلیون تن رسید. اما این رقم فقط یک درصد درصد بیشتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۴ بود و بنابراین هرگونه کاهش مداوم در محموله های ال ان جی در ماه های آینده می تواند رشد حجم صادرات در سال جاری تاکنون را معکوس کند.

افزایش شدید هزینه های گاز طبیعی در بازارهای کلیدی به ویژه در مقایسه با زغال سنگ از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون باعث کاهش تقاضا برای ال ان جی در آسیا شده است و هرگونه رکود پایدار در فعالیت های صنعتی باعث کاهش بیشتر تقاضا برای ال ان جی در آینده خواهد شد.

حجم صادرات مواد شیمیایی به دلیل افزایش تقاضای واردات در هند برزیل کره جنوبی و استرالیا از ژانویه تا آوریل چهار درصد افزایش یافت و به بالاترین حد سه سال اخیر رسید.

بر اساس گزارش رویترز با این حال هر گونه تضعیف اقتصادی بیشتر به ویژه در بخش تولید احتمالا تقاضا برای واردات مواد شیمیایی را کاهش می دهد و مشکلاتی که اکنون عمدتا در بخش نفت و سوخت احساس می شود در سراسر صنعت انرژی ملموس خواهد شد.

پایان خبر گولوپ

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "صادرات جهانی محصولات انرژی از رشد افتاد" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "صادرات جهانی محصولات انرژی از رشد افتاد"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه