به گزارش خبرگزاری گولوپ، وقتی صحبت از ایمنی خودرو می شود، ابتدا به فکر خودروهای خارجی نظیر مرسدس بنز، نیسان و ولوو می افتیم. برندهایی که برای حفظ اعتبار، بازار فروش و البته جان مشتریانشان حداکثر تلاش را می کنند تا خودرویی ایمن به جامعه ارایه کنند. هرچند در خودروهای اسپرت و ابرخودروها این فاکتور کمتر مدنظر قرار می گیرد اما هرچه خودرو اقتصادی تر و خانوادگی تر باشد، ایمنی در آن اهمیت بیشتری پیدا می کند؛ بالاخره این مردم طبقه متوسط و ضعیف (پرجمعیت ترین قشر هر جامعه) هستند که باید از این خودروها استفاده کنند؛ پس رفت وآمد و مصرف آن ها بیشتر است و درنتیجه، احتمال رخداد حادثه هم افزایش پیدا می کند.
براساس گزارش پدال، متاسفانه شهرت خودروهای داخلی ما در این زمینه اصلا خوب نیست. تقریبا همه ما خودروهای ایرانی را به کیفیت پایین بدنه و ایمنی ضعیف می شناسیم. دور نیست آن روزهایی که اخبار ترافیکی از شبکه های سیما پخش می شد و تصاویر مدل های مختلف پژو، پراید و سمند را نشان می داد که به کلی خورد شده اند. با این وجود تصور می کنم اکتفا به شهرت بد این محصولات کافی نیست و بهتر است بدانیم خودروهای ما واقعا در چه جایگاهی از این گستره وسیع قرار می گیرند. برای رسیدن به این مهم، باید به استانداردهای جهانی نگاهی بیاندازیم.
ایمنی به مقاومت فیزیکی ختم نمی شود
در دنیای امروزی که فناوری های پیشرفته، راه خود را به صنعت خودرو باز کرده اند، ایمنی تنها به مقاومت بدنه در برابر ضربه یا سرعت عملکرد سیستم کیسه هوا خلاصه نمی شود. اگر از دنبال کنندگان رسانه اینترنتی پدال باشید، حتما با اخبار معرفی خودروهای اقتصادی تازه برندهای مشهوری چون فولکس واگن، رنو، نیسان و… مواجه شده اید. یکی از مهم ترین المان هایی که این خودروسازان در معرفی محصولات خود روی آن تمرکز می کنند، ایمنی محسوب می شود. فاکتورهای این خودروسازان برای ایمن جلوه دادن خودروهایشان به نمره یورو انکپ، IIHS یا NHTSA ختم نمی شود.
سیستم های ایمنی و کمک راننده بخش مهمی از فاکتورهای ایمنی خودروهای امروزی به شمار می روند که مانند تلفن های هوشمند، به بخش جدانشدنی خودروهای مدرن تبدیل شده اند. از مشهوترین و باسابقه ترین این سیستم ها می توان به سیستم ترمز ضدقفل، ABS، اشاره کرد که مهمان تمام محصولات تازه بازار ایران است. مشخصا فهرست ویژگی های ایمنی به ترمز ختم نشده و شامل انواع حسگرها، دوربین ها و سیستم های کنترلی می شود. سامانه TCS (کنترل کشش)، ESC (کنترل پایداری)، هشدار خروج از خط، هشدار نقطه کور، تشخیص عابر پیاده و… تنها بخشی از فهرست بلندبالای ایمنی در خودروهای مدرن به شمار می روند. بنابراین، در سنجش ایمنی خودرو، علاوه بر مقاومت فیزیکی آن در برابر ضربه، باید فناوری های پیشگیری از تصادف را نیز مدنظر قرار داد.
تکلیف خودروهای قدیمی روشن است
بسیاری از مدل های متداول چون خانواده سمند، انواع پراید و مدل های مختلف پژو مانند پارس یا از خط تولید خارج شده اند یا قرار است به زودی کارخانه را برای همیشه ترک کنند. پس در ادامه به مدل های جدید می پردازیم؛ چراکه تکلیف ایمنی مدل های قدیمی بر همگان روشن شده است. اما خودروهای شاخص داخلی از برندهای ایران خودرو و سایپا مانند دنا، رانا، کوییک، تیبا و… همه زیر سایه بالارده ترین خودروهای داخلی یعنی ایران خودرو تارا و سایپا شاهین قرار می گیرند. جا دارد پیش از بررسی مدل های پیشتاز ایرانی و برای دستیابی به یک معیار مناسب، نگاهی به استانداردهای جهانی داشته باشیم.
استاندارد بین المللی ایمنی
البته که یک قانون یا دفترچه واحد به نام «استاندارد جهانی خودرو» وجود ندارد و این قوانین، باتوجه به منطقه متفاوت هستند اما انجمن جهانی یکسان سازی قوانین خودرویی سازمان ملل متحد پیشنهاد می کند، یک خودرو باید این موارد حداقلی را داشته باشد:
- کمربند ایمنی برای مهارسازی مطمین
- تطبیق پذیری با قیدهای ایزوفیکس برای اتصال صندلی کودک
- تطبیق پذیری با استانداردهای تصادف از جلو، کنار و عقب برای حفظ جان سرنشینان
- استانداردهای لازم برای محافظت از جان عابر پیاده درصورت رخداد حادثه
- سیستم کنترل پایداری (ESC) برای حفظ کنترل خودرو در شرایط اورژانسی
البته سازمان جهانی بهداشت، «WHO»، توصیه می کند خودروسازان از تست های ایمنی محلی نیز پیروی کنند تا خودرو بر پایه یک ساختار قابل اتکا روانه بازار شود. به گزارش این سازمان، تنها 40 کشور در جهان اجرای تمام این قوانین را ضروری کرده اند. در میان سازمان های منطقه ای، نام سه سازمان یورو اِنکَپ (در اروپا)، NHTSA و IIHS (در ایالات متحده) به عنوان مهم ترین تعیین کنندگان استاندارد ایمنی شناخته می شود که هر کدام تست های مخصوص خود را برای امتیازبندی ایمنی خودروها ارایه کرده اند.
ایمنی پرچمداران ایرانی
در بازار کشور ما شناخته شده ترین معیار ایمنی، یورو انکپ به شمار می رود که اتفاقا در خرید محصولات وارداتی چون مدل های چینی و کره ای گوناگون اهمیت ویژه ای دارد. اما این مطلب به خودروهای داخلی اختصاص دارد. در میان خودروهای ایرانی، دو مدل تارا و شاهین را می توان به عنوان پرچمداران خودروسازی داخلی برشمرد پس باقی مدل های کنونی بازار، زیر سایه این دو سدان متوسط قرار خواهند گرفت.
تارا بر پایه پلفترم FP3 پژو-سیتروین توسعه یافته است که در تست های ایمنی موسسه یادشده، 3 ستاره ایمنی را دریافت کرده است. البته خودروی پژو 301 مدل 2014 (که بنیان توسعه تارا به شمار می رود) در این تست ها به چهار کیسه هوا مجهز بوده که دو عدد آن در نسخه دستی تارا حذف شده است. هم تارا و هم 301 به فناوری ABS، ESC، SBR و ایزوفیکس مجهز هستند. بنابراین تارا دستی جایی پایین تر از پژو 301 2014 با 3 ستاره ایمنی قرار خواهد گرفت. شاهین هم که درحال حاضر عنوان ایمن ترین خودروی ملی را با خود به یدک می کشد، بنابر ادعای سازنده، تست های ایمنی موسسه یورو انکپ را با 3 ستاره ایمنی گذارنده است.
اما معنای ستاره های ایمنی چیست؟
موسسه یورو انکپ از سال 2016 و به دلیل توسعه فناوری، هر خودرو را دو بار درجه بندی می کند. بار اول باید نسخه پایه خودرو موردآزمایش قرار بگیرد و تمام خودروهای روز بازار فارغ از قیمت و کشور تولیدشان، می توانند این تست را بگذرانند و از آن امتیاز دریافت کنند. اما درجه بندی دوم مربوط به مدل هایی می شود که با پکیج های ایمنی عرضه می شوند. به بیان دیگر، خودروساز پرآپشن ترین و مجهزترین نسخه یک خودرو را به این موسسه می فرستد تا تاثیر سیستم های جدیدش را روی خودروی تازه مشاهده کند. هرچه عملکرد نسخه آپشنال بهتر باشد، امتیاز کلی خودرو هم بالاتر می رود.
نتیجه همه این تست ها و آزمایش های گوناگون با شاخصی به نام ستاره ایمنی معرفی می شود. سایت رسمی موسسه بلژیکی یورو انکپ، درجه بندی خودروها را به این شکل توصیف می کند:
5 ستاره ایمنی | عملکرد کلی عالی در حفاظت از ضربه و تجهیزات مناسب به همراه فناوری های پیشگیرانه قدرتمند |
4 ستاره ایمنی | عملکرد کلی خوب در حفاظت از ضربه و حضور احتمالی فناوری های پیشگیری از تصادف |
3 ستاره ایمنی | حداقل حفاظت از سرنشینان اما فاقد فناوری های پیشگیرانه |
2 ستاره ایمنی | حفاظت نامی و فاقد فناوری پیشگیرانه |
1 ستاره ایمنی | حفاظت مرزی و محدودیت در فناوری پیشگیرانه |
فاقد ستاره ایمنی | با هدف فروش مجاز، دارای استاندارد کلاس و فاقد فناوری های ایمنی و حیاتی مدرن |
حال با درنظر گرفتن معنای درست 3 ستاره ایمنی می توان درک خوبی از سطح ایمنی خودروهایی چون تارا و شاهین در برابر مدل های استاندارد جهانی با 4 یا 5 ستاره ایمنی باشیم. البته ناگفته نماند که هرچند تست های ایمنی این موسسات برای بازسازی شرایط واقعی و با دقت فراوان تهیه شده اند اما سانحه واقعی شامل فاکتورها و متغیرهایی می شود که آن را به مراتب مخرب تر از تست ضربه خواهد کرد. بنابراین بهترین روش برای ایمن نگه داشتن سرنشینان، رعایت قوانین، رانندگی درست و اصولی و احترام به حق رانندگان دیگر است تا همه به سلامت به مقاصد خود برسند. از آنجا که خودروی بیشتر شهروندان ایرانی حداقل ایمنی را هم ندارند، توصیه می شود در رعایت این نکات کوشا باشیم.
227227
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "خودروهای داخلی واقعا چقدر ایمن هستند؟" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "خودروهای داخلی واقعا چقدر ایمن هستند؟"، کلیک کنید.