به گزارش خبرگزاری گولوپ،قیمت برنج ایرانی درجه یک سال گذشته حتی به حدود 180 هزار تومان هم رسید اما با اقدامات حمایتی دولت سیزدهم امسال نرخ برنج در حدود 90 تا 110 هزار تومان است که کاهش بیش از 30 درصدی را نشان می دهد.
طی دو سال گذشته با نوسان نرخ ارز، پای دلالان و واسطه گران به بازار برنج ایرانی باز شد تا جایی که برخی افراد سودجو احتکار برنج را در پیش گرفتند تا قیمت ها روند افزایشی پیدا کند، همین امر موجب کاهش توان خرید مردم شد، اما دولت سیزدهم با شروع فعالیت خود و اجرای برخی اقدامات حمایتی از جمله حذف دلالان و واسطه گران از خرید برنج ایرانی سر مزرعه باعث شد طی سال جاری قیمت برنج ایرانی کاهش چشمگیری پیدا کند.
بررسی ها نشان می دهد که سال گذشته قیمت برنج ایرانی پرمحصول از 70 هزار تومان شروع می شد و برنج درجه یک هاشمی و طارم شمال بین 120 تا 180 هزار تومان قیمت داشت تلاش های وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم منجر شد که قیمت برنج پرمحصول به 50 هزار تومان و برنج درجه یک داخلی به 90 تا 110 هزار تومان برسد.
البته خرید برنج ایرانی یا خارجی بخشی سلیقه ای است یعنی بخشی از هموطنان در استان های مرزی کشور ذایقه مصرف برنج خارجی را دارند و حتی اگر قیمت برنج ایرانی کمتر از این نیز باشد، بازهم تمایلی به مصرف برنج ایرانی ندارند؛ زیرا طبق آمارها با کاهش قیمت برنج ایرانی طی یک سال اخیر و افزایش قیمت برنج خارجی با توجه به نوسان نرخ ارز، بخشی از هموطنانی که به دلیل افزایش قیمت برنج ایرانی به سمت مصرف برنج خارجی رفته بودند به طور مجدد به سمت مصرف برنج ایرانی رفتند.
در واقع بخش عمده برنج مورد نیاز کشور از محل تولید داخلی تامین می شود و بخش اندکی سالانه از محل واردات تامین می شود، بر اساس آمارهای معاونت زارعت وزارت جهاد کشاورزی، سال گذشته بالغ بر 2.2 میلیون تن برنج در داخل کشور تولید شد که برای تنظیم بازار این محصول و کاهش قیمت ها 1.8 میلیون تن برنج پاکستانی و هندی وارد کشور شد که همین میزان واردات باعث کاهش قیمت برنج داخلی شد.
طبق گزارش مرکز آمار ایران و انستیتو تغذیه، هر ایرانی به طور متوسط 35 کیلوگرم در سال برنج مصرف می کند که با توجه به جمعیت ایران، سالانه به 3 میلیون تن برنج سفید نیاز است.
استان گیلان با 230 هزار هکتار رتبه نخست، استان مازندران با 210 هزار هکتار رتبه دوم و استان گلستان با حدود 70 هزار هکتار رتبه سوم کشت برنج کشور را دارند.
واردات برنج، بخشی از سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت بازار مصرف و تامین سبد خانوار جامعه است و فقط به میزان کسری بازار و فاصله تولید داخل تا نیاز مصرفی کشور انجام می شود؛ البته این میزان واردات در برخی مواقع به دلیل جایگزینی با سایر مواد غذایی یا افزایش قیمتی و دیگر متغیرها از یک دامنه نوسان نسبت به میانگین 10ساله برخوردار است.
بنابراین چندی پیش «احمد خانی نوذری، معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی به اعمال مدیریت در واردات برنج به کشور در سال جاری در راستای حمایت از تولید داخلی و کاهش 42 درصدی حجم واردات این کالا اشاره کرد و گفت: افزایش واردات برنج در سال گذشته به دلیل افزایش قیمت برنج داخلی، ضرورت افزایش سطح ذخایر راهبردی به دلیل تاثیر نگرانی ها از جنگ اوکراین و روسیه و افزایش مصرف برنج خارجی در کشور بوده است.
وی اظهار کرد: مطابق برآوردهای معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی، در سال جاری حدود 2.5 میلیون تن برنج تولید خواهد شد که با توجه به ثبات بازار برنج و در جهت حمایت تولیدکنندگان داخلی، تدابیری اتخاذ شده که واردات برنج در سال جاری کمتر از میانگین سنوات گذشته باشد؛ یعنی در 9ماهه امسال 700 هزار تن برنج خارجی وارد کشور شد و مقرر شد که برای تا پایان سال این میزان برنج وارداتی نهایتاً به یک میلیون تن برسد.
به گفته وی با فرآیند سیستمی شدن ثبت سفارش ها در سال جاری، عامل انسانی از مسیر تصمیم گیری حذف شده و جریان اعطای مجوز واردات با دقت بالایی، رهگیری، رصد و مدیریت می شود که همین مهم در میزان واردات به کشور موثر بوده است.
220
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "برنج هاشمی و طارم کیلویی چند؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "برنج هاشمی و طارم کیلویی چند؟"، کلیک کنید.