تینا مزدکی_ هواپیمای XB-۱ در یک پرواز آزمایشی به لطف یک پدیده فیزیکی به نام Mach cutoff بدون انفجار صوتی (Sonic boom) توانست به سرعت مافوق صوت دست پیدا کند. به گفته شرکت آمریکایی بوم سوپرسونیک هنگامی که هواپیمای آزمایشی XB-۱ طی اولین پرواز مافوق صوت خود در ۲۸ ژانویه سه بار دیوار صوتی را شکست انفجار صوتی که از زمین قابل شنیدن باشد را ایجاد نکرد.
![بازنشستگی | ارتفاعات این هواپیما دیوار صوتی را بیصدا شکست](/wp-content/uploads/2025/02/6181077.jpg)
بلیک شول موسس و مدیر عامل بوم سوپرسونیک بر این باور است که این دستاورد تاییدی است بر این که سفرهای مافوق صوت می توانند مقرون به صرفه و پایدار و حتی برای کسانی که روی زمین هستند بدون آزار و اذیت باشد.
همانطور که هواپیما با سرعت بالا از جو عبور می کند فشار هوای اطراف خود را تغییر می دهد و امواج صوتی ایجاد می کند و هنگامی که یک پرواز مافوق صوت از سرعت صوت فراتر می رود (۱ ماخ یا حدود ۱۲۲۴ کیلومتر در ساعت) این امواج صوتی با هم ترکیب می شوند و موج ضربه ای را تشکیل می دهند که از مسیر پرواز دور می شود. این انفجار صوتی (Sonic boom) به قدری است که می تواند به زمین برسد و صدای بسیار بلندی تولید کند که حتی در ساختمان ها هم متوجه موج آن شوند و حتی شیشه ها را بشکند.
این موج صوتی بر روی زمین آنقدر مخرب است که به بازنشستگی هواپیمای تجاری افسانه ای کنکورد در سال ۲۰۰۳ منجر شد و بسیاری از کشورها را به ممنوعیت هواپیماهای مافوق صوت تجاری تشویق کرد. از آن زمان مهندسان هوافضا در تلاش برای توسعه طرح های هواپیما هستند که بدون عبور از مافوق صوت حرکت کنند.
در این مورد XB-۱ از یک پدیده فیزیک به نام Mach cutoff استفاده کرد. از آنجایی که صدا در ارتفاعات بالاتر آهسته تر حرکت می کند هواپیمایی که در آن ارتفاعات از دیوار صوتی عبور می کند انفجاری ایجاد می کند که نمی تواند به زمین برسد اگر انفجار به سمت پایین حرکت کند سرعت فزاینده صوت آن را منحرف می کند و در عوض امواج ضربه ای آن را به سمت بالا می برد.
ترفند این است که دما و باد نیز بر سرعت صدا تأثیر می گذارند بنابراین ارتفاع و سرعت ایده آل برای هواپیمای مافوق صوت به شرایط جوی بستگی دارد.
بوم سوپرسونیک می گوید که آخرین پرواز آزمایشی XB-۱ در ۱۰ فوریه بدون انفحار به سرعت مافوق صوت رسید. اکنون این شرکت از آموخته های خود از پروازهای آزمایشی استفاده می کند تا به هواپیمای تجاری آینده خود به نام Overture کمک کند تا به همین موفقیت دست یابد. پروازهای زمینی مافوق صوت تا ۵۰ درصد سریعتر از هواپیماهای تجاری امروزی خواهند بود. چنین دستاوردی می تواند زمان سفر از نیویورک به لس آنجلس را ۹۰ دقیقه کوتاه تر کند.
برند لیبهارت از مرکز هوافضای آلمان می گوید:« پرواز با سرعت مافوق صوت در مسیرهای زمینی کوتاه تر نیز می تواند سوخت کمتری نسبت به پرواز با بدترین سرعت آیرودینامیکی آن هم درست زیر دیوار صوتی بسوزاند. اما او هشدار داد که استفاده از Mach cutoff احتمالاً بیشتر یک مورد خاص برای کاربران جت تجاری مافوق صوت است و بازده اقتصادی کمتری برای خدمات هواپیمایی تجاری به همراه خواهد داشت.»
منبع: newscientist
۵۸۳۲۳
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "این هواپیما دیوار صوتی را بی صدا شکست" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "این هواپیما دیوار صوتی را بی صدا شکست"، کلیک کنید.